Drama gjør seg best i operaen

Det er lørdag! Det er helg. Hun skal ut. Stiletthælene gjør seg godt.
Han kjenner stolthet.
Men gnistrer hun ikke litt i overkant i kveld?

Den vonde og helt normale følelsen av sjalusi kan komme som lyn fra klar himmel eller ligge å ulme som en vond klo over tid.

Spionerer bak gardinet
Ordet ‘sjalusi’ kommer fra det franske ‘jaloux’ betyr rullegardin. Det sies å ha sin opprinnelse fra den sjalu person som står bak gardinet og spionerer på sin kjære.

Sjalusi blir sett på å være alt fra et romantisk kjærlighetsuttrykk, et nødvendig onde, eller et svakhetstegn som burde undertrykkes.

Ordene sjalusi og misunnelse er relatert, men det er et skille. Sjalusi handler i større grad om frykt for å miste noe som er verdifullt for en, mens misunnelse handler mer om å ville ha noe en annen allerede har. I språket brukes sjalusi ofte når en egentlig mener misunnelse, men sjeldent omvendt. Mange kunne sagt at de var sjalu på naboens nye fete bil, men hvis kona har fått en elsker vil få fortelle hvor misunnelig en er på elskeren.

Rival
Sjalusi er en kompleks reaksjon mot en oppfattet trussel for et verdifullt forhold eller dets kvalitet. Det kan være verdifullt på mange måter; emosjonelt eller materiellt.

For at sjalusi skal fremkalles er det ikke nok at en taper noe verdifullt. En føler ikke sjalusi når noen reiser av gårde eller dør. Det som er kjernen er å miste noe til noen eller noe; til en rival.

Autopilot og mentalisering
Selv om sjalusi handler om frykt for å miste, og ofte om det å elske en annen, er det viktig å vite at det er mange måter å uttrykke og håndtere denne følelsen av usikkerhet overfor en oppfattet trussel eller rival. En trenger ikke å handle på autopilot. Kasting av glass, knusing av speil, rive opp truser, kaste tv’en ut av vinduet- det hele gjør seg bedre i såpeoperaer eller reelle operaer for den sags skyld. Det gjelder å huske sin Donald-lekture; denne emosjonelle litt enkle anden blir raskt sjalu, og blir tilsvarende grønn i ansiktet! Men han gjør noe viktig, tross alt. Han teller: 1, 2, 3, ..10. Dessverre hjelper det sjelden for ham, men vi som ikke er ender kan kanskje mentalisere litt! Dessuten skal det ikke stikkes under en stol at Dolly tar seg sine friheter, hun har to kjærester og velger den som er best for øyeblikket. Selv om sjalusien er berettighet, trusselen er reell, rivalen er ekte, så skru av autopilot, skru på mentaliseringsknappen!

Mentalisering handler om å tenke omkring og abstrahere ens egne og andres følelser og handlinger. Å ha et indre rom som bearbeider og kan bruke tid, slik at det umiddelbare emosjonelle uttrykk er noe bearbeidet før det sprutes ut.

Blir du lett sjalu? Vel, du kan tenke på det som et verdifullt signal om at du bryr deg litt ekstra her, det er noe ekstra verdifullt og oppmerksomheten fra det menneske har stor verdi for deg. Men respekten for den andres integritet, den andres behov for å gnistre og skinne, den andres interesse i livet, bør også være høy.

Jeg var så heldig å få noen ekteskapsråd av vår norske filosof Arne Næss som kunne litt av hvert om livet:
Kjære Kristina, skriver han.
Ekteskapsråd, tja ok: Ikke tape lekenhet, tvert om intensivere den!
Opprettholde åpenhet. Snakk om alt vesentlig!
Vedlikeholde gleder dere begge har, og dybden i forholdet, men også søke fornyelser, unngå vanens sløvende virkninger på lang sikt. Tolerere ens partners uskyldige flirting som del av vedlikeholdelse av gleder dere begge har.
Lykke til. Hilsen Arne Næss.

Denne lørdagskvelden ønsker jeg dere en hyggelig kveld, en kveld med tøfler eller stillethæler, en kveld med gode samtaler, fin film og med en bittelitt dose av flørt.

2 kommentarer til “Drama gjør seg best i operaen”

Det er stengt for kommentarer.