Sukkeravhengighet

Helseministeren møtte motbør selv hos sjefen, da hun foreslo å forby reklame for kinderegg, Kaptein Sabeltann is, med mere.
Ingen betviler Strøm-Erichsens gode agenda. Det har skjedd noe med kostholdet til generasjonen under henne, og en begynner å ane virkningene. Som helseminister har hun en jobb å gjøre med holdningsendring i massene!

Sukkerfiende
Hovedangrepet rettes mot økt sukkerbruk blant unge. Sukker… vel, det har kortvarig effekt på kroppen og langvarig.
Den langvarige medfører økt livvidde, samt antagelig svekket evne til innlæring og hukommelse.

Sukkeravhengighet
En tilleggsulempe ved sukker er at det kan skape en cravingstilstand, en følelse av å trenge mer. Blodsukkeret stiger raskt, og faller med samme mynt! Fallet er ubehagelig, og medfører en trang til mer…..
Og dette gjelder ikke bare godteri, det kan gjelde stivelseprodukter som pasta, hvit ris og fin hvetemel!

Kjernesunne familier, too much?
Jeg er nok ikke alene å bli irritert over familier som står frem som kjernesunne.
De lager alt fra bunnen av, de løper i skogen hele kjernefamilien og har med seg grove muffins i sekken.
Det kan skape irritasjon og høye skuldre for noen og enhver.

Den virkelige fienden
Den virkelige fienden er ikke kindereggene. Ikke Kaptein Sabeltann-is. Ikke lørdagsgodtet.
Den virkelige fienden er mye av ferdigmaten, som har små biter av e-stoffer, sukker i mat man antar sunn, søtningsmidler som aspartam, mye salt, natriumnitritt der hvor det ikke er nødvendig…..

Matvareindustrien bruker mye av disse ingrediensene, i små mengder. Nok til at det blir godkjent.
Noe av det trengs, for å forhindre bakterievekst. Hvordan ellers skal mat holde seg i måneder og år?

Studier på rotter er ikke oppløftende. Verken økt sukkerbruk, søtningsmiddelbruk, eller andre konserveringsmidler.
Industrien og de som godkjenner sier at det er så små mengder for oss mennesker. Det er ikke helsefarlig i så små mengder. Produkt for produkt stemmer det sikkert. Men hvis alle produkter inneholder disse små mengdene, hva da?

Lørdagsgodt- en god tradisjon
Jeg tør å hevde at det er en god tradisjon at familien samles foran tv eller annet, hvor barna får hver sin lille skål, som de har sett frem til. De voksne kan la mørk sjokolade smelte på tungen, og nyte effekten. Barna lærer at godis ikke er sunt, men kan tas frem til kos en kveld i uken. De kan glede seg, og knaske en halvtime før tannpussen.

….problemet er at 2 is om dagen med saftis med ingredienseliste full av tilsetning, godteposer og ferdigmat med tilsvarende artig liste plutselig sees på som dagligdags. Der er det faktisk ett problem! Barna vet å utnytte at de får is hos naboen, hjemme, hos besteforeldre og alle andre velmenende…
Og…ja! man blir dummere av mye sukker, i hvert fall de studiene jeg har lest nylig!

Det gjenstår å si: Godt lørdagsgodt i morgen! ..og husk mindful eating på den mørke sjokoladen, en bit i stedet for en plate!

PS. Visste dere at noe av det som skjer i hjernen ved kakaobønneinntak er lik det som skjer ved en orgasme? wonder why women enjoy their chocolates?