>Selvtillit

>Hvem sammenligner du deg med? Et lite, men viktig spørsmål. Ikke sikkert det er deg bevisst. Det går antagelig litt på autopilot, som for de fleste av oss. Så tenk igjen; sammenligner du deg oppover eller nedover? Kanskje en lite medmenneskelig måte å uttrykke seg på, men jeg skal forklare. 


Du har sikkert som meg gått i fellen å kjørt sammenlignings-programmet med såkalte idealer; som sett på modeller oppkledd, sminket og ordnet for anledningen. Antrekket ditt ble brått ikke så fresht likevel? 
Når du har kjøpt et interiørmagasin, og sammenlignet hjemmet ditt med det lyse rene luftige hjemmet med akkurat passe dose shabby chic, ble dessverre ditt nyryddige hjem lignende en kaostilstand. De fleste av oss har jo kjøpt et motemagasin eller to. De fleste av oss har lest et interiørmagasin eller to. 
Disse sammenligningsprosjektene vil jeg kalle betydelig oppover-sammenligning. Nedover-sammenligning vil være å sette seg opp mot humøret i «Livet er for kjipt-sangen» til Lars, måle deg opp mot personkarakteristikker i en eldre finsk dramafilm eller med deltagerne i hvilken som helst reality-serie. 


Det krever en god dose kunnskap, en god dose kreativitet og en hel dose vilje for å øke selvtilliten. Du må være smart. Du må hente inspirasjon fra de der oppe, samtidig vite at det er en god porsjon fake, derfor ta det som fiksjon. Som all annen fiksjon fins det en viss dose realitet og en god dose fantasi. Det er fint. Da kan vi begynne jobben. 


Velg dine dager

Det gjelder å sammenligne seg bittelitt oppover, sånn stort sett. Har du imidlertid en dårlig dag… den dagen hvor alt blir feil uansett. Dagen hvor vekkerklokka duret som en brannalarm, ble slått av med et balltre. Forsinkelsene lyste mot deg. Maten som ble sendt med barna var en pakke kjeks. Sjefen møtte deg med et morskt blikk og tok samtidig opp noe kritikkverdig. Mannen sa seg i grunn enig da du fortvilet forsøkte å hente støtte samme ettermiddag. Disse dagene sammenligner du deg nedover– du ser på andre som strever, som gråter, som snubler! Enkelt og greit! Du kjøper ikke Elle eller Perfekte hjem. 
Disse dårlige dagene hvor alt går galt og du føler deg som premieeksemplar på mislykkethet, de dagene må du bare få lov til å slikke sårene. Du lytter på Sade. Du sørger over alt som har gått feil. Du dyrker det. Til du går lei. Bare en kveld med dyrking. Da ser du filmer som «The Hours» eller «Monster’s ball». Kleenex-pakker er allerede kjøpt inn, og lageret skal tømmes.

Dagen etterpå våkner du med en lettere følelse. Takk og lov. Du merker deg motivert for å gjøre en innsats som sjefen din ba deg om. Barna er merkverdig samarbeidsvillige og mannen har smørt matpakkene. Da kjøper du motemagasinet og sjekker ut den siste bikinimoten (vel vitende om fotoshop, anoreksia, silikon-operasjoner og diverse), og tar på deg ekstra med lebestift og skoene som sitter perfekt. Du setter ikke på «Livet er for kjipt», men tar en «jag kommer» av Veronica Maggio. Du svinger innom treningssenteret bare for å sette prikken over i’en. Du gjeiper til noen- hvertfall later som.Start med realistisk sammenligning

Kutt ut idolene. De er fiksjon. 
Start med å vende blikket bare litt oppover, samtidig som du er deg vel bevisst på at du får til en hel del. 

De realistiske sammenligningene kan du lære litt av. 

Ta et eksempel: Kollegaen din får en forfremmelse og du kjenner det svir litt inni deg. Du vet dere gjør nokså lik jobb, allikevel tikker det inn litt mer anerkjennelse og kroner til personen i nabokontoret. 

Der har du realistisk sammenligning, dere er ganske like og gjør mye av det samme, men en av dere ble forfremmet. En liten ransakelse kan være på sin plass. På en god dag.  

Når venninnen din kommer med sin nye outfit, sitt flotte hår og sitt positive humør, kjenner du det svir litt. Du vet dere er nokså like, allikevel smiler hun bredere enn deg. En liten realistisk sammenligning kan være nyttig. For å lære av henne. På en god dag. 

Når det svir litt i et møte med en annen, du kjenner det er noe de har som du ønsker, da kan du starte den nyttige jobben for din egen del. Bruk dem for det det er verdt! Ikke bruk dem som unnskyldning til innkjøp av et nytt lager kleenex-pakker. De er kun til de virkelige dårlige dagene. Dette er litt oppover, og gir deg noe å strekke deg mot. Kleenex trengs ikke!


Så lykke til med din sammenligning. Litt oppover gjør deg motivert, for mye oppover gjør avstanden for stor og deg selv mistilpass. Litt nedover er lov på dårlige dager, veldig nedover er bare nesevist.
Og husk at all denne sammenlingning er rimelig overfladisk, om det er oppover eller nedover. Hvem som er rikest innvendig har vi lite tilgang til, så dette er et overflade-prosjekt men et realistisk sådan. 


Til slutt: før jeg legger meg skal jeg se litt Greys, der er det mye mer action enn i mitt liv. Og jeg får lese en blogg som jeg vurderer litt oppover. Men den har jeg ikke funnet 😉  (det var min geip for i kveld)!
Til slutt vil jeg si at når man er på bånn, så er det bare en vei å gå. Det passer godt til november-måneden, gjør det ikke? November er snart over. Den er den tristeste. November fortjener en kleenex-pakke. For sammenlignet med desember kommer den dessverre til kort. Realistisk sett. 
Desember er rett rundt hjørnet dere 🙂
Thumbs up!

3 kommentarer til “>Selvtillit”

  1. >Hei, så bra! ja det er greit å være litt bevisst 🙂 har merket det selv!

    Og ja, tenkte å gå foran med godt eksempel og tørre vise litt selvtillit med å være psykolog som blogger.
    Skulle det bli litt ute av balanse, noe jeg ikke prøver på, så er det verste som kan skje at folk sammenligner seg med meg "nedover", og selv får en god dag 😉 Neida!

    Men det er mye i faget som bør ut, og det er artig å lage tekster som prøver på nettopp det. Og da er feedback supert!

  2. >Hei Kristina. Godt eksempel på selvtillit du viser med å knytte en blogg til psykologi og rollen som psykolog. Det kan være en vanskelig balansegang mellom psykologi og svada, mellom seriøsitet og surr- men jeg satser pengene på at du klarer det. Håper du får mange følgere 🙂

Det er stengt for kommentarer.