ROP NEI DA HVIS DU MENER NEI, SVAKE KVINNE

#autonomisvikt #lyttesvikt #sinei

av Kristina Sjøberg Moberg
psykologspesialist

Denne ble sendt til Aftenposten debatt, men de hadde ikke mulighet til å trykke den. De har trykket mye av det jeg har sendt inn, så jeg får bruke min egen boltreplass: bloggen!

Her er innlegget jeg svarer på:
La oss tåle mer

”Kjære Julia Dahle”
Du ønsker i ditt debattinnlegg 5.juni 2015 å ta et oppgjør med ”offerrollen” og oppfordrer kvinner å ta sitt ansvar i de seksuelle situasjoner de havner opp i. Ja, du ønsker vel også et skille mellom ”ekte ofre” og ”uekte ofre”. La oss tåle litt sexlyst, litt satire, litt klein utforsking uten å bli så inderlig krenket!, skriver du. Videre lyder det: kjære Tanja, kjære ”voldektsofre” og kjære alle #jegharopplevd. Fritt oversatt leser jeg: ”kjære” alle følsomme krenkede kvinner som ikke klarer sette kloke grenser rundt sine seksuelle behov, skjerp dere. Ordet ”kjære” gir ditt innlegg en start av nærvær og omtanke. Men som tittelen viser er det ingen ”kjære mor” for øvrig. Du vektlegger at menn ikke kan være tankelesere, at de ikke kan vite at de krenker kvinner dersom kvinnene er stumme i situasjonen og at mange kvinner tror de er ofre uten å være det.

#autonomisvikt
Jeg har lyst til å gi et par eksempler fra sosialpsykologisk forskning på menneskers evne til å si ”nei” dersom andre utøver et mentalt press. Det mest kjente eksperimentet er kanskje Milgrams konformitetsstudie (1963, 1974, 1976). Psykologistudenter ble spurt om de ville være villige til å gi andre mennesker et dødelig sjokk dersom de var deltagere i et studie der en autoritetsperson beordret dem å gjøre det. Ingen ville selvfølgelig gjøre noe så idiotisk og vondsinnet. Ingen. Fagpersoner antok imidlertid at ca 1 % av studentene ville kunne gi et dødelig sjokk til en annen, hvis det ble forlanget av studentene. Vel, historien vil det annerledes. Over 60 % av oss menn og kvinner i det ganske hjem viste seg å være i stand til å trykke på knappen der det sto ”lethal shock” . De kunne påføre en uskyldig forsøksperson dødelig sjokk, fordi det sosiale presset var sterkt tilstede. Og 80 % fortsatte selv om deltageren ropte og skrek etter hjelp. De som trykket på knappene var imidlertid langt fra glade. De var usikre, preget av nonverbal ambivalens og de uttrykte et nei, men gjorde et ja. Hvorfor? Ingen tvang dem fysisk. Asch linje-studie viser lignende prosesser av effektiviteten i mentalt sosialt press. Forsøkspersoner, voksne vanlige menn, blir lurt og satt i en eksperimentell situasjon der de skal vurdere hvilken linje A eller B som er lengst. De andre deltagerne er skuespillere, noe forsøkspersonen ikke vet. (Han blir lurt). Hvilken linje er lengst av A og B (figur). Du ville vel ikke latt deg presse til å svare A? Vel, 1/3 av mennene gjorde dette gjentatte ganger, selv om de viste med sitt nonverbale språk at de var uenige. De ristet på hodet og sukket, mens de ga sitt ukorrekte svar. Etterpå rapporterte de at de visste de ga feil svar, men de fryktet å dumme seg ut, bli latterliggjort og avvist av gruppen hvis de sto på sitt. De uttrykte nonverbalt ”nei” men sa ”ja” for å høre med.

Autonomi handler om det å stå i mentalt pressede sosiale situasjoner der du vil noe på tvers av andres ønsker. Skal du stå på ditt, eller føye deg? Hadde det vært så enkelt som Dahle skal ha det til, så skal man så klart stå på sitt. Vil man ikke ha sex, så har man ikke sex. Vil du ikke, så sier du nei.

Alle historiene som generøst er blitt delt i mediene siste tiden, #jegharopplevd, viser at autonomi er vanskelig. Vi psykologer vet at det er noe av det vanskeligste vi mennesker begir oss ut på faktisk. Allerede fra 2 års alder begynner små barn å vise egne meninger og egen vilje. Men det blir som oftest kalt ”trass” (les: vanskelig atferd). Det er veldig viktig å lære å lytte til sin egen stemme, bli kjent med sine følelser og finne en god måte å uttrykke det på. Det kan i barneårene utvikles i møte med empatiske voksne som viser interesse og ønske om å forstå de underliggende behovene til barnet. Som andre evner er noen av oss bedre til dette. Vi har ulik forutsetning til autonomi, men alle synes det er vanskelig i gruppepress-situasjoner. Noen har fått god trening og opplæring, andre ikke. Noen er mer utadvendte robuste karakterer, andre mer forsiktige og sarte.

Det er uansett lett å le av andres svakhet når de sier at A er lengst, gir folk dødelige sjokk fordi de blir bedt om det, eller ikke klarer å si nei til sex. Lett når man står utenfor. Vanskeligere hvis det skjer en selv.

#lyttesvikt
Når sommerferien endelig inntar Norge liker jeg å sitte på uterestaurant. Jeg ser servitører servere øl til sine kunder. Det er sol, sommer, saltvann og skåling. Herlig. En mannlig pen servitør ankommer mitt bord, og jeg sier hva jeg skal ha. Jeg smiler og får et smil tilbake. Ved nabobordet får en kvinnelig servitør helt ulik respons. Kunden klasker henne på rumpa mens han blunker til kompisen og ler høyt. Han kan jo ikke lese tanker, stakkars. Han må jo kunne tøyse og tulle litt. Ikke sant, Dahle? Jeg ser at servitrisen rynker på brynene, ser brydd ned og luter ryggen. Jeg ser at hun blir stram i blikket og kroppen spent. Jeg ser at hun lener seg til sin kollega etterpå, og viser sin tristhet. Hva skal hun gjøre? Hive ølen i fanget, si opp jobben eller tåle det stikkende sviende følelsen i brystet og si til seg selv at det sikkert bare er hun som er ”krenkbar”.

#sinei
Intensjonen med Dahles innlegg kan hvis man legger godviljen til, være å vekke kvinners styrke og ansvar frem slik at man forstår at man bør ROPE nei hvis man mener nei. Man kan ikke ”mene nei og gjøre ja”. Man kan ikke viske nei mens skuldrene krummer seg og tårene renner, og man gjør ja. Man kan ikke bli passiv (gå i frys) slik stressreaksjoner ofte kan arte seg. Man kan ikke forvente empati fra den andre seksuelle partneren eller anta at de har en evne til å lese kroppsspråk når de er kåte. Man må ROPE og VÆRE TYDELIG når andre PRESSER PÅ sitt behov. Lett som bare det!? Nei, det er ikke lett. Men vi, kvinner og menn, må øve oss. Det er jeg enig i. Tren allerede i dag, stå foran speilet og si NEI jeg vil ikke. Si det til en venninne. Si det til din mann. Tren. For selv om man skulle ønske at det er menneskene med lyttesvikt som starter treningen med å forstå andre, er det et urealistisk prosjekt. Selv om man skulle ønske at vi ikke blir utsatt for konformitetspress, er det et urealistisk at innfris. Det eneste vi kan gjøre i vårt liv er å forsøke sette oss bak rattet – og kjøre bilen dit vi vil.