Lykkeforskningen er ikke enkel
Definer lykke! Operasjonaliser lykke! Deretter mål! og sammenlign lykke!
Mellom individer! Mellom byer. Mellom land. Mellom kontinenter.
Hvem er lykkeligst? Hva kjennetegner de lykkeligste av oss?
Problemet er at noen definerer lykke som harmoni. Andre som nytelse. Som ekstase. Som dannelse. Som selvdisiplin.
Definisjonene varierer, så lykkeforskerene strever med å måle det. Men forskningen har etter hvert kommet langt på vei, og har et stort materiale. Samfunnsvitenskapelige fag dominerer, hvor samfunnsøkonomi, religion og psykologi er inkludert.
Er småbarn, toddlers, lykkeligere enn voksne? De bekymrer seg ikke i like stor grad, de kan hoppe av ren glede, jubler gjerne også. Slike ting som voksne oftest kun gjør i arrangerte sammenhenger som landskamper eller opera..
Eller er det som antikkens tenkere så det; at det var kun voksne som besitter denne evnen, da lykke og det gode liv handler om dannelse, selvdisiplin og intellektuelle sysler.
Lykke i 2012
Penger penger penger. Det er alt som teller for oss, og det som får frem eksistensiell harmoni, gode følelser og fravær av de store bekymringer… Nei nei nei! Selv om forskningen møter utfordringer er tallenes tale klar. Penger øker lykke frem til ett visst nivå, deretter betyr det så lite lite… For den som har lite gjør penger altså svært godt! Tryggheten øker, mulighetene likså. Men for middelklasse eller de rike; for dem er det andre ting enn penger som øker livskvaliteten!
Brutto nasjonal lykke: BNL
Det er foreslått å ved siden av BNP-mål også ha BNL-mål, brutto nasjonal lykke!
For å nyansere det hele: verdens beste land å bo i. Er det Norge? Er vi lykkeligst her?
Lykke for deg?
Så gjenstår da, om hva som er lykke for deg. For meg skal jeg innrømme at jeg nok har et visst nytelsefokus. At et bit sjokolade bidrar til økt lykke. At en dans er lykke. At god musikk er lykke. Men det relasjonelle står for meg også høyt. Smilet som møter meg når jeg kommer hjem. Noen som er glad i meg. Som setter pris på meg. Lykke er også i arbeidet mitt. Når jeg forstår at jeg har hatt en effekt på et menneskes liv, som har medført økt livskvalitet. Lykke er også intellektuelle sysler, tenkningen.
Vi er heldige i Norge, sånn hvis en ser på økonomi, helsetilbud og ikke minst at vi lever i et demokrati. På individplan er det imidlertid mye lidelse, så jeg vil gjerne vite hvilket land som kommer høyere på BNL.. Vi er i hvert fall sikre på at de rike i landet ikke er mer lykkelige enn de som har tilstrekkelig til det grunnleggende..
Min oppskrift:
En bit konfekt
Et smil fra den andre
Bevegelse
Følelse av trygg vei som ikke er blindvei (for eksempel ha gode rammer i hverdagen, men mulighetene forstatt på gløtt for å flytte til New York et par år på lykke og fromme…)
og en dæsj… matfløte
Har jeg glemt noen viktige ingredienser?
Takk for kommentarer! Selv om vi helt klart er heldige i Norge 2012, sammenlignet med de fleste andre nasjoner, så er det klart at ikke alle har trygg base. Trygg base i livet er en gode! Og selvom vi topper FNs liste på beste land så er det på individnivå så mange livshistorier!
Spennende med Aristoteles; bli den du er ment å være! Det høres så enkelt ut, og er allikevel så komplisert! Apropo trygg base; det øker sjansen for å få frem ditt iboende gode potensiale! Derfor er jeg opptatt av forebyggingsarbeid; før barna kommer til og underveis i svangerskapet og i barseltid. Og derfor er det godt å se hvilken daglige innsats mine kolleger og venner gjør i arbeid med familier, barn, ungdom, voksne og eldre. En rose til alle kastes herved ut! Krevende ja! Ser håpløst ut noen ganger; ja. Men når en ser tegn på lykke hos en tidligere ulykkelig, da holder man ut litt til….
«For den som har lite gjør penger altså svært godt! Tryggheten øker, mulighetene likså. Men for middelklasse eller de rike; for dem er det andre ting enn penger som øker livskvaliteten!»
Når man ikke har penger til sjokolade eller mat forøvrig, vil en trygg økonomi bety alt. Dette er mennesker hvis hverdag faktisk handler om liv eller død, og da ikke som en frase.
Om noen som hører til middelklassen ikke er lykkelige, er det jo slik at det ikke hjelper med økt trygghet og muligheter.
Om det ikke «feiler» slike mennesker annet enn at de ikke er lykkelige, (altså at det ikke er alvorlige hendelser i deres liv som hindrer dem) om verdens beste terapeuter ikke kan hjelpe dem tross for at det ikke «feiler» dem noe, og tross de enorme summene slike terapeuter tar i bytte for behandling…Vel. Da tror jeg disse menneskene vil ha behov for realitetsorientering.
Kan jo bruke det svært ofte brukte innen kognitiv terapi på dem: «Du kan velge å være lykkelig».
Dette er faktisk mennesker hvor kognitiv terapi vil være strålende hjelp. Nettopp fordi de har den tryggheten og mulighetene som behøves for at kognitiv terapi skal kunne fungere som god hjelp.
Spennende om lykke Kristina! Litt forenklet kan vi si at Aristoteles mente at lykke er at du blir den du er ment å være. Altså at du virkeliggjør dine iboende muligheter. Her er det vel lett for mange å gå seg litt vill, men vi er heldige som kan ha annet enn penger som målestokk på lykke. Om de kloke er lykkeligere enn andre er jeg heller ikke så sikker på, men for den som vil bli litt klokere anbefaler jeg denne bloggen!