Matsminke

God og sunn mat er avgjørende for menneskets vekst, utvikling og trivsel. Selv om vi vet at det er viktig med grønnsaker og fisk, at vi bør redusere salt, tomme karbohydrater og fett, at ferdigmaten ikke gir oss det beste og at sukker ikke gir god energi – er det ofte avstand mellom helsekunnskapen og den faktiske helseatferden. Det er et paradoks at mens kunnskapen og interessen for ernæring er økende – er samtidig ernæringsrelaterte livsstilssykdommer, ferdigprodukter og quick fix-dietter en økende tendens. Blir folk lei av helsemaset? Er det matindustriens holdninger og priser, butikkinnredningens salgsmaskiner eller er det sosial læring, stress eller evolusjonens sansesystem som avgjør?

Du blir påvirket
Visuelle virkemidler er vist effektive, selv medikamenters farge har påvirking på opplevd effekt. Matindustrien benytter seg av matsminke, fargerik emballasje og produktplassering. Det benyttes gjerne en coctail av virkemidler; visuell fremtoning, plassering, priser, klassisk betinging og quick fix-holdninger.

I dag deltok jeg på Matkontrollen. Hvorfor farges maten vår?
Det vi vet er at man sjelden bruker tid på farging og styling av mat dersom det ikke er antatt å øke salget. Det er ikke bare vi mennesker som kjemper for å få oppmerksomheten, det er også maten.
Se meg – se meg – se meg, roper det gigantiske røde eplet som aldri råtner 😉

matvalgene våre

Ha en god dag – med gode matvalg!