Maskulinitet

I A-magasinet kunne vi denne fredagen lese et leserinnlegg til psykolog Thuens faste spalte om samliv. Leserinnlegget omhandlet konstante forskjeller mellom kvinne og mann, som gjør samliv så komplisert. Psykologen svarer imidlertid like kontant, han er uenig i at det er kjønnsforskjellene som tynger mest. Han mener det er individuelle forskjeller, utfordringer i det å bo tett, ja- i det å forholde seg godt til et annet menneske over tid.

En god definisjon
Med fare for å fremstå nerdete så er definisjoner viktig å enes om når man diskuterer begreper. Er maskulinitet det å være en hårete huleboermann? Bena på bordet og øl i hånda? Fotball på tv og problemer med klesvasken? Begrenset følelsesliv?
Eller er maskulinitet kanskje det å være sterk og ansvarsbevisst? Handlekraftig og klok? Ta vare på seg selv og sine nærmeste?

Er det feminint å snakke om følelser? Når ble det slik?
Er det skamfullt å være usikker som mann? Skal selvtilliten liksom følge med som ekstra næring gjennom navlestrengen?

Thuens sier at vi er ganske så like i vårt følelsesliv, kvinner og menn. Det er store individuelle forskjeller; kjønn er ikke det avgjørende. Men hvis vi vil, legger han til, kan vi godt forsterke forskjellene ved å tenke kategorisk. Hvis vi vil.

Jeg… Jeg har min definisjon av maskulinitet og femininitet. Vi sitter jo ofte med vår egen definisjon, og tror den deles av mange. Min er ulik leseren i A-magasinet.
Jeg liker begge begrepene, maskulin klinger vakkert og feminin nydelig. Jeg har tillagt begrepene gode kvaliteter. Noe å trakte etter.
Maskulin omhandler det vakre med å vise styrke når det trengs. Ta ansvar. Ha sterk kropp og kjenne sine begrensninger. Tåle å la andre skinne. Feminintet er ikke motsatt størrelse, men mye av det samme. Det vakre i en kvinnes styrke, skjønnhet og klokskap.

En mann kan absolutt være maskulin og opptatt av utseende sitt. Det å være attraktiv er å forstå at man er både et subjekt og objekt. Et jeg som ser verden, og en verden som ser deg. At man påvirker relasjonene og omgivelsene med egen fremtreden. Jeg tenker at i begge begrepene ligger en dose selvbevisshet og en dose trygghet i å være god nok som man er men alltid med mulighet til å utvikle seg videre.

Maskulinitet er sexy, så er følelsen av å være feminin. Men det er for meg altså ikke å skravle i vei om hvordan gulvvasken gjøres best…..eller se huleboermannen rense tennene med ølkorken…

God LYSTIG lørdag, mann og kvinne!

Én kommentar til “Maskulinitet”

  1. Jeg liker veldig godt det synet på maskulinitet som fremkommer i Iron John og warrior, king, magician, lover bøkene. Annbefalles på det varmeste.

Det er stengt for kommentarer.