Hvordan kapre drømmedama?

Sjekking
Det er blitt big-business, det å hjelpe folk til å kapre en partner. Det fins flere «sjekkefirma» som trener og gir råd til de hjelpeløse menn som alltid åpner med samme replikk: har ikke jeg sett deg før et sted?

Den magiske formelen til forelskelse
Forelskelse er en særegen tilstand. Den er ettertraktet. Skummel- da du mister mye kontroll. Den er farlig- når det ikke passer i forhold til livssituasjon. Den er illustrert i utallige operetter, musikaler, teaterstykker, filmer, låter, bøker, dikt. Ja, også blogger da, i modern times!

Hubba Bubba
Husker dere tyggegummien? Fins den fortsatt? Vel, i tyggispakken lå alltid en tegneserie-stripe om Hubba og Bubba. De hadde den hemmelige oppskriften for tyggis som kunne blåses til de største bobler. De slemme i hubbabubba-verden gjorde det de kunne for å få tak i oppskriften, i reneste James Bond stil. De klarte det der i mot ikke. Oppskriften forble privat.

Kropp & psyke
Det som er viktig å huske på er at vi gjør bruk av flere sanser i forelskelsesformelen. Forskning på feltet har blant annet vist at menn vurderer kvinner som mer attraktive hvis de står på en hengebru høyt over elven enn i gata der de bor. Hvorfor? Jo antagelig fordi når kroppen er aktivert av spenning på hengebru vaiende med luftens pust, blir det sammenblandet med synsinntrykket av kvinnen. Hjernen er kanskje litt lettlurt sånn sett? Det er ikke et eget område for følelser og et for kroppslig aktivering, det er sammenvevd. Følelser sitter på en måte i kroppen, selvom det er hjernen som samler og tolker.

Gi seg hen
Imidlertid er psyken slik at vi har med oss bagasje fra forhold bak oss. Spesielt de tidlige, vår relasjon til omsorgspersonene i barndommen. Ikke sant?

Bowlby (tilknytningspsykologiens biologiske far?) kalte det ‘arbeidsmodeller’ på relasjoner.

Og, det er mange av oss, de fleste kanskje? som har noen sår på veien- av avvisning og brutte løfter. Så selv om hjertet banker på hengebrua, kvinnen står der smilende med håret flagrende i vinden, mulighetene er der for de begge, de liker hverandre- så kan man ikke stå på brua livet ut. Når de igjen får bakkekontakt, begynner frontallappene å jobbe… i samarbeid med hukommelse og følelser hørende fra andre steder. Bør jeg satse? Hva hvis han forlater meg? Hva hvis hun svikter meg? Fins det bedre varp rundt neste sving tro? Går jeg glipp av noen muligheter? Hva med min frihet?

Vel, tilbake til drømmedama
Hun smiler når hun ser deg. Du ber henne med på en utfordring. I passe dose. Strikkhopp blir i meste laget for mange. Men gjerne noe mer enn en kafé med deg. Gjerne en musikal, tivoli, trening, dans… Alt som kan få sensation-systemet i sving, som gjør at latteren sitter løst. For i tillegg til at hjernen er lettlurt, så er minner sammenvevd i bolker hvor følelsestilstander er kategoriene. Det vil si at våre minner og erfaringer ikke lagres tilfeldig, det lagres ikke kronologisk som på mac, den lagres ofte etter følelser. Så.. når hun kjenner adrenalinet pumpe i passe dose slik at det passer overens med lykke, hun ser ditt positive smil og innsats, hun ler… og når hun legger seg den kvelden kommer hun på andre gode minner preget av samme følelsetilstand. Hun er glad. Kanskje lykkelig.

God kapring!