Fagtips


Anbefalte artikler:
Fonagy & Target (1997):
Mentalisering

S.E Gullestad (2001):
Tilknytningsteori og terapi

Psykologen lover ikke lykke,artikkel aftenposten

Oppmerksomt nærvær i psykoterapi

Litteratur om det å jobbe som klinisk psykolog:
Leaving It at the Office – A guide to psychotherapist self-care (2007) – John C. Norcross & James D. Guy, Jr
The resilient clinician (2008) – Robert J. Wicks

M.H Rønnestad & D.E Orlinsky (2006):
Tidsskrift for Norsk Psykologforening – Terapeutisk arbeid og profesjonell utvikling: En internasjonal studie

Olaussen et al. (2010):
Utbrenthet blant psykologer

H. Oddli & P. Kjøs (2009):
7 løgner om psykoterapi

Boktips med god psykologi for de mange:

Uro (2003) – Finn Skårderud
Kjærlighetens tre porter (2007) -Sissel Gran
Why love matters – how affection shapes a baby’s brain -Sue Gerhardt

Selvbiografier med god dose psykologi:
Meg eier ingen (2008) – Åsa Linderborg
Min Kamp I (2009) – Karl Ove Knausgård
Et annet liv (2009) -Per Olof Enquist

Tilbake til lesingen:
Psykologblogg hovedside

6 kommentarer til “Fagtips”

  1. Hei! Kom over denne bloggen og ser at du har skrevet om utbrenthet. Jeg føler ikke at jeg blir forstått fordi fokuset blir på angsten min. Hver gang jeg presser meg selv blir jeg jo bare mer sliten. Er mye snakk om at jeg må eksponere meg selv mer, men jeg er i en ond sirkel! Eksponering gjør meg sengeliggende, isolasjon gjør meg uhvilt, men det gir meg en følelse av å være ubrukelig. Hva skal jeg gjøre for å komme meg ut av dette? Kjenner jeg sitter fast i kropp og sinn. Har vært utbrent i et halvt år, men føler ikke at jeg kommer meg fort nok! Ville terapi hjulpet? Jeg liker ikke tanken på at noen skal vite så personlige ting om meg, og ville også bare følt meg sykere. Maria

    1. Hei!

      Det er viktig å drøfte rett behandling sammen med fastlegen din. Det er ikke alltid de har så mye å tilby, da det er et komplisert felt. Hva er utbrenthet, kan man spørre.

      Terapi som har vist dokumentert effekt på utbrenthet er kognitiv atferdsterapi, men også andre retninger vil jeg tro vil hjelpe på veien.

      1. Hva blir du mest sliten av?
      2. Må det være enten – eller? Det anbefales en gradert aktivitetsplan, som gjør at man er litt aktiv hver dag, men uten å overdrive. Planen kan trappes gradvis opp, i et sakte nok tempo.
      3. Noen ganger utvikler man angst for sykdom og slitenhet. Dette fordi det er veldig tungt å oppleve at man er utmattet. Da kan det være godt å få hjelp til det og, å avdramtisere slitenhet og få hjelp å redusere katastrofetanker.
      4. Noen har svært høye krav til seg selv, noe som kan ha medvirket til utbrenthet. Altså at man hele tiden går på høygir, og har vansker med å hvile og ta pauser. Da er det viktig å få hjelp til de høye kravene. Ikke lett å endre på, men det er en start å akseptere at man ikke kan tilfredstille alle sine høye krav og heller ikke andres. Noen ganger sitter det imidlertid mest i eget hode.

      Jeg kjenner jo ikke deg så det er begrenset hvor mye jeg kan gi her 🙂
      Håper noe var til nytte, og du finner mange tekster her om å være god nok, selvtillit, med mere. Anbefaler også fanen «stellapsykologen», tema kropp.

      Hilsen Kristina
      Og ps. terapi er sårbar prosess – men det er du som bestemmer type terapi og hvor dypt du vil pløye 🙂 Mange syns også det er godt, at en utenforstående med kompetanse og taushetsplikt lytter og gir tilbake i reflektert form. Men, terapi er inget krav. Det viktigste er at du finner en gyllen middelvei i aktivitetsnivå, og aktiviteter som ikke tapper for mye. ds.

  2. Hei konfliktsky til 1000, takk for ditt følge!! Ja, autonomi er viktig og hot tema! Der ligger det vekstmuligheter for så mange av oss, men selvfølgelig komplekst tema- da det også er smart å være «flink pike», ydmyk og omsorgsfull for andre. Det er ikke å anbefale å bruke de harde albuer, og det å være litt konfliktsky trenger ikke å være en negativ side. Det som jeg er mer opptatt av er snarere å bruke tid på å virkelig lytte til seg selv og sin egen stemme- i virvaret av andres stemmer og meninger. Hva mener jeg egentlig, hva føler jeg, hva tenker jeg , hva tror jeg…

    Jeg har nok tips, skal sjekke det ut!

  3. Hei. Veldig bra blogg. Har du noen tips som går direkte på autonomi? For selvutvikling. Lider av flink pike syndromet, og må lære meg å ta mer plass, og tørre ha egne meninger (konfliktsky til 1000)

  4. Så bra! Jeg synes du skal gå innom kontoret mitt i morgen å finne den gule boken i hyllen mot vinduet ; ) Den bør være på littraturlisten, ikke minst i dag 8 mars. IT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

psykolog med hjerte for formidling – også utenfor terapirommet