Drikkepress

Bli troende
Dersom du skulle være så uheldig å ha en tendens til alkoholavhengighet er veien kronglete for et sosialt liv. Med mindre du passer godt inn i kristne, muslimske, buddhistiske miljøer. Og sikkert et par andre. Men dersom du er agnostiker, ateist eller bare ikke tilhørende slike miljøer, så kan du lete langt etter gode venner.

Vin og øl er ikke bare for helgefylla. Det er en soleklar ingrediens i den gode middag, i den gode lunsjen med reker, i lønningsrunden med jobben. Det er en soleklar ingrediens i fester. I bryllup. På ferier.

Vår alles kjære Siv med den grove røst er opptatt av individets frihet. Forbudene blir latterlige, innskrenkende og overstyrende. Og mange mener det samme som henne når det gjelder norsk alkohollovgivning. Hvorfor kan vi ikke ha det som i Frankrike? Billige gode viner på hvert et gatehjørne. Det ville vært noe det. Og la oss ikke feste oss med de høye tallene for drankere der, det fratar oss litt av den frankofile romantiseringen.

Gruppepress
Individet har sine svakheter. Spesielt hvis gruppen er stor. Vi vil alle høre til gruppen. En eller annen gruppe i hvert fall. Og hvis gruppen nyter alkohol, da er det vanskelig å være individstyrt. Rattet blir dratt i flere retninger. Det blir dratt i den sosiale hyggelige retningen. Det blir dratt i den andre retningen. Avholdet. Det frister lite for den som trekkes mot alkoholen, den som føler at ingrediensen trengs i nervesystemets dynamikk.

Et rusmiddel
Alkohol er og blir et rusmiddel. Et legalt et, i Norge. Det fungerer stimulerende og sederende. Det demper forhjernens logikk. Det klusser til motorikken. Konsekvenstenkning blir svekket. Derfor kan en handle litt mer dumt når alkoholen har dynket hjernen.

Nordmenn liker alkoholen sin. Det er ikke bare kult lenger. Det er også sofistikert.

Noen tåler dråpene, og lar det bli med de små mengder.
Andre har en tendens til avhengighet. De andre har en tendens til å reagere dårlig på alkohol. Blir sinte, ustoppelige, vulgære, dumme. Ødelegger gode relasjoner og skaper trøbbel for seg selv.

Ikke bry oss med dine svakheter!
Men hvem synes det er gøy med den edru gjesten som ikke helt klarer å kose seg i laget? Hvem ønsker å gjøre festen alkoholdempet på grunn av denne svake? Nei, Siv har nok klokketro, og snill som hun er inviterer hun nok også denne gjesten. Individets autonomi må få råde. Drikke de som drikke vil. Solidariteten bues ut, som individets fiende.

Det er bare det at autonomi er svært vanskelig for mennesker, spesielt dersom det går i mot en hel gruppe. Fordi gruppepress er mektig! Svært mektig! Bare se på Solomon Asch sine studier om hvordan kloke mennesker kan tvile på helt åpenbare ting, som at denne: ———– er lenger enn denne —. Se: Konformitet herjer med hjernen vår

Hvorfor er gruppen så mektig? Jo, fordi vi har et medfødt behov om å høre til gruppen. Det å være alene om noe, gå en annen vei- øker faren for utestengelse. Utestengelse kan føre til døden!

Nei, bli kristen. Eller muslim. Da er det lov å møte edru.
Men skal det være sånn da? Må man se lyset for å ha venner?, dersom alkoholen er en uvenn? Hvor viktig må det være å bedøve hjernecellene?
Ganske viktig, tror jeg de fleste tenker.

Les også:Om lykke og rus