Barndommens betydning

Hadde Freud rett i noe?
Freud la stor vekt på barndommen, og barnets relasjon til de første voksne.
Så ble det mye seksualitet i teoriene. Men etterfølgerne til Freud, så som Winnicot og Bion, samt Bowlby med flere, la stor vekt på den tidlige relasjonen med mor – fra fødsel og de første barneårene.

Hvor er vi i dag?

Barndommens betydning

Jo, vi er akkurat der. Vi vet mer og mer om at den tidlige tilknytningen er av betydning, at trygghet i de første leveårene spiller stor rolle, og at babyer blir svært stresset av «dårlig kontakt».

Det fins ingen perfekt barndom. Men vi vet at utrygg oppvekst, voksne som har vært fraværende, oppfarende, rusmisbrukere, invaderende… det skaper varige sår. Vi vet at det betyr mye å ha noen trygge voksne, og at voksnes blikk, gode handlinger og gode tilstedeværelse betyr mer enn tusen ord.

Bildet over…. det ser jeg helst du ikke kjøper! For det sparer jeg til.
Det er en serie som handler om barn, barns utfordringer, barns kompleksitet, barns søken, og barns følelser.
Ha en fin søndag.
copyright bilde: randi elisabeth moberg aasen, painter

2 kommentarer til “Barndommens betydning”

 1. I sosiologien ser vi ikke spesifikt på barndommen føler jeg, ikke så mye som i psykologien ihvertfall.

  Men betydningen av at en god sosialiseringsprosess starter så tidlig som mulig er vi opptatt av og hvor viktig det er med gode trygge voksne i rundt seg.

  En metafor som er brukt er at vi som barn ved fødselen kan sammenliknes med en pc, en tom pc som det ikke er installert noe programvare på ennå.(Nilsen, 2009)

  Så blir det opp til individet sammen med omgivelsene å fylle denne tomme pc’en med innhold.

  Det blir kanskje to sider av samme sak, eller…?:-)

 2. Eple som symbolbærer kjenner vi alle, fra historien om Eden og syndefallet. Så det var det første som slo meg da jeg så maleriet. Kanskje også fordi jeg selv holder på med et bilde av en ung gutt i disse dager, som antagelig vil bære tittelen «Tapt uskyld».

  Bjørn

Det er stengt for kommentarer.