Arv og miljø dere.

Det er nå en gang slik at det tilhører fortiden at man trodde at psyksik ikke var fysisk.
At det var et skille mellom soma og psyke.
Kropp og psyke.

Debatten om Arv versus Miljø var suksessfullt presentert av sosiologkomikeren Harald Eia, i programmet hjernevask. Han burde spurt psykologene i stedet for sosiologene kanskje?
For er det en vitenskap som er opptatt av interaksjonen, eller riktigere sagt, transaksjonen, mellom genetisk utrustning/biologi og miljøet en oppdras i/erfaringene, så er det psykologi.

Jeg kan si det klokkeklart. Så klart jeg bare klarer.
Det er ikke enten- eller. Det er ikke vagt.
Det er soleklart.

There is nothing more biological than experience. Erfaring skaper biologiske spor, utvikler områder i hjernen som ellers ville forblitt deaktive, som igjen påvirker erfaringene.

Den plastiske hjernen
I en samtale stimuleres hjernen. Flere områder aktiveres. Biologiske spor dannes.
I trening stimuleres hjernen. Andre områder aktiveres. Som igjen påvirker evne til læring.
Hjerne er plastisk. Dynamisk. Under kontsant forandring.
Spesielt i de første 20 årene av våre liv, men det stanser ikke der. Naturlig nok.

Nå når du har lest denne teksten har tankene dine flydd litt hit og dit. Tanker er nerveceller som fyrer i hjernen, en celle fyrer til neste mottaker celle. Et signal er overført, vha kjemiske endringer i synapsen, området for kommunikasjon mellom celler. En tanke er en tanke, men også biologi.

Celleendring etter vonde opplevelser
Mennesker som utsettes for vold og overgrep, spesielt i tidlig alder, har vist at det ofte skaper underformaterte områder i deler av hjernen. Hull. Celledød. Bl.a. i hukommelsessenteret i hjernen.

Allways look on the…
Men altså, her en tirsdagskveld i slutten av februar, hvor jeg egentlig ser på Greys Anatomy, drikker te og burde sove – alt samtidig, ville jeg dele disse tankene. Traumer gir celledød, ikke bare rus. Men det er ikke så beksvart en tirsdagskveld med våren i sikte. Terapi har vist seg å reparere celledøden, hjernen er plastisk vet du, både gode og dårlige erfaringer påvirker biologien. Som igjen påvirker… ja, du har vel forstått.

Ikke bare hjernens celler påvirkes av erfaring, også genetisk utforming. EPIGENETIKK. Lær deg like gjerne begrepet først som sist. Ellers så vil jeg… i neste blogg 😉

Vi er ferdig med enten-eller. Enig?